Studente die beide ouders verloor onterecht van Hogeschool Utrecht gestuurd

De Hogeschool Utrecht (HU) heeft ten onrechte een studente weggestuurd van haar opleiding Rechten na de dood van haar ouders. Dat heeft de onderwijsrechtbank CHBO bepaald.

Dat meldt RTL Nieuws. In het eerste studiejaar verloor ze één van haar ouders. Hierop kreeg ze een jaar uitstel van de opleiding vanwege een bijzondere omstandigheid. Toen het jaar erop ook haar andere ouder overleed, bleek de HU ineens een stuk minder schappelijk.

Doordat ze na twee jaar studeren vijftig van de zestig studiepunten had behaald uit haar eerste jaar vond HU dat de studievertraging niet meer te wijten was aan de dood van haar ouders. De studente was het hier niet mee eens en begon een rechtszaak. En de rechter gaf haar gelijk.

Ook als er een tweede ouder overlijdt, is dit een bijzondere omstandigheid, en betekent dit niet dat de student 'ongeschikt' zou zijn voor de opleiding.

De rechter van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) wees erop dat de dood van haar ene ouder was erkend als een bijzondere omstandigheid. Waarom zou de hogeschool de dood van de andere ouder dan niet als bijzondere omstandigheid erkennen?

De Hogeschool Utrecht moet de proceskosten van de studente vergoeden en haar alsnog haar studie laten vervolgen.

Tip de redactie