Het heeft een tijdje geduurd, maar maandag 5 september is het eindelijk zo ver. Dan staat Nijntje op de Mariaplaats. Het is een lang gekoesterde wens van ondernemers, winkeliers en bewoners.

De initiatiefnemers voor de Nijntje op de Mariaplaats zijn maar wat blij met de onthulling over anderhalve week. Afgelopen oktober zamelden ze genoeg geld in om tijdens een veiling van de Nijntje Art Parade een bijzonder exemplaar te bemachtigen van het Utrechts konijn.

"We hebben het mooiste beeld van de veiling gekocht", vertelt het brein achter het initiatief en eigenaar van café ’t College, Richard den Hartog. "Op dit beeld staat namelijk Dick Bruna afgebeeld."

En Dick Bruna is tevens de reden dat Nijntje op de Mariaplaats moet komen te staan. "Hij reed hier vroeger elke dag langs. Bij Bakkerij Theo Blom in de Zadelstraat haalde hij zijn koekjes op die hij vervolgens meenam naar zijn atelier."

Het eerste plan was om twee Nijntjes aan te schaffen voor op het Domplein, maar de gemeente zei al voor de veiling niet mee te willen werken aan dit plan. Eén Nijntje op de Mariaplaats viel wel in goede aarde en sindsdien was het afwachten tot de vergunningen rond waren.

Om 4 uur 's middags op 5 september wordt Nijntje onthuld op het plein in het bijzijn van Wethouder Kees Geldof en de kunstenaar van het beeld, Jaqcues Tange.