Terwijl de zomervakantie op de scholen net voorbij is, begint de zomer in de stad. Reden voor sommige scholen om direct in de eerste week een tropenrooster in te stellen en voor het KNMI om code geel af te geven vanwege aanhoudende hitte. 

De code geel is van kracht voor het hele land vanwege een aaneengesloten periode van minimaal vier dagen met maximumtemperaturen (ruim) boven de 27 graden. Hiermee is ook het Nationaal Hitteplan van het RIVM actief. Het RIVM roept mensen op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken.

Zwemlocaties

Maar warm weer betekent ook juist de zon wel opzoeken. Eerder deze zomer zetten we al eens alle zwemlocaties in en rondom de stad op een rij, en dat doen we graag nog een keer.

De Munt

Bij de Munt zijn jaarlijks honderden zwemmers te vinden. Dat is niet verboden, maar het water is ook geen officieel zwemwater. Vorig jaar schreven wij nog over het negatief zwemadvies daar. Er wordt echter al jaren weinig gehoor aan gegeven. Ook in de rest van het Merwedekanaal zijn genoeg zwemmers te vinden. Zo kan men bij de Veilinghaven in het gras zitten en in het water springen.

Strijkviertel

Strijkviertel is een plas gelegen langs het industriegebied Strijkviertel in Vleuten-De Meern, nabij de A12. De plas, met strand en ligweiden, is geschikt voor zwemmen, surfen en vissen.

Haarrijnseplas

De Haarrijnseplas ligt tussen Vleuten en het gebied Haarrijn, ten oosten van de Maarssenseweg, vlakbij de noordpunt van het Leidsche Rijn Park. In het afgeschermde gedeelte aan de noordelijke oever van de oostplas kan men veilig zwemmen. Er is een zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met sport- en speelvoorzieningen.

Voorveldse Polder

De Speelvijver Voorveldsepolder ligt aan de oostelijke rand van Utrecht net ten westen van de snelweg A27. De kleine vijver ligt in een parkachtig gebied waarin een aantal sportfaciliteiten zoals een manege en een tennispark aanwezig zijn. De gemeente Utrecht is de beheerder van de locatie. Het zwemgedeelte ligt aan de zuidkant van de vijver. Er is een zandstrandje van ca. 30 meter lang.

Zwembad De Krommerijn

Met een modern 50-meter wedstrijdbad kan er flink gesport worden binnen, maar op een mooie zomerdag kan er ook buiten in het gras gelegen worden. Daarnaast is er ruimte om te volleyballen of voetballen en zijn er buitenrecreatiebaden. Er is ook een peuterterrein aanwezig met een peuterbad.

Maarsseveense plassen

Hoewel net buiten de gemeente Utrecht, wordt ook deze locatie veel bezocht door Utrechters. Er zijn verschillende ligweiden waar gratis gelegen en gezwommen kan worden. Ook is er een betaald strandbad waar meerdere voorzieningen te vinden zijn.

Down Under

Ook net over de gemeentegrens. Er is een kindvriendelijk strandbad, maar er kunnen ook allerlei activiteiten ontplooid worden, zoals: wakeboarden, paintballen en voetgolfen. Op warme dagen, zoals deze week, wordt er entree geheven en is er toezicht aanwezig.

De Kikker

Niet ver van de Maarsseveense Plassen ligt zwemplas De Kikker. Een klein buitenzwembad in de buurt van Groenekan naast Fort Ruigenhoek. Er zijn diverse voorzieningen als omkleedruimtes en toiletten aanwezig. Let op: een dagkaart kopen is niet mogelijk bij De Kikker. Je betaalt eenmaal 15 euro. Daarmee heb je vervolgens een week lang toegang tot de faciliteiten.