Vakbond FNV Streekvervoer heeft afgelopen dinsdag  in een open brief de Provinciale Staten van Utrecht opgeroepen het openbaar vervoer (OV) in Utrecht weer in eigen beheer te nemen. 

Volgens de bond hebben de aanbestedingen de afgelopen 20 jaar nauwelijks iets opgeleverd en worden de bussen er op deze manier niet schoner op.

"De aanbesteding in Utrecht heeft een patstelling bereikt waardoor niemand weet waar hij aan toe is", stelt Lutz Kressin van FNV Streekvervoer. "En de belastingbetaler draait voor de extra kosten op."

De aanbesteding rond het streekvervoer is in Utrecht al jaren onderwerp van discussie. Vervoerder Syntus won de aanbesteding en sindsdien maakt de huidige vervoerder, Connexxion, bezwaar. 

Antwoord

Hier komt pas in het eerste kwartaal van 2017 een antwoord op van het College van Beroep bedrijfsleven (CBp), terwijl Syntus volgens afspraak met de provincie al 11 december 2016 moet starten met haar eigen streekvervoer in de regio.

Kressin: "Nu worden oudere (viezere) bussen aangeschaft omdat niemand garant wil staan voor de investeringen, mocht Connexxion alsnog gelijk krijgen van het CBp. De reizigers, de chauffeurs en de belastingbetalers zijn de dupe van marktwerking."

FNV Streekvervoer stelt dat 20 jaar marktwerking in Utrecht niet heeft geleid tot goedkoper OV, toename van het aantal reizigers en/of een daling van het autogebruik. De bond roept de Provinciale Staten van Utrecht op het OV weer in eigen beheer te nemen.