Het eerste Utrechts Whisky festival plaats vindt dit weekend plaats: WTF, het Whisky Tasting Festival.

Het is een festival waar je uiteraard whiskey kunt drinken, maar ook een masterclass kunt volgen of onderuit kunt zakken bij een film.

Proeverij

Aanstaande zaterdag is het mogelijk om onbeperkt vier uur lang meer dan veertig whisky’s te proeven. "Dat zijn er meer dan je op kunt", aldus WTF-initiatiefnemer Dirkjan Brummelman. Hij kwam een half jaar geleden op het idee om een whiskyfestival te organiseren.

"Ik stond onder de douche en toen dacht ik: waarom hebben alle grote steden in Nederland een whiskyfestival, maar wij hier niet?"

Het festival vindt plaats in en rondom KANTIEN. Daar kun je van 14.00 tot 18.00 uur onbeperkt whisky’s proeven, maar ook gin, rum en jenever.

Er staan daar zo’n vijftien verschillende destilleerderijen en importeurs waar je ook terecht kunt met al je vragen. "Het Utrechtse Staffhorst staat er bijvoorbeeld ook, die kan je niet missen, ook al maken ze geen whisky", zegt Brummelman.

Onderscheiden

Brummelman wil zijn festival onderscheiden van de andere whiskyfestivals. "Ik zie bij bestaande whiskyfestivals dat het meer een soort beurs is met kraampjes waar je langs kunt lopen en proeven. Daar draait het niet echt om de beleving, maar dat is nu wel een van mijn ambities."

Ook zijn er masterclasses te volgen om zo meer te weten over de smaak, de geur, de achtergrond en de verhalen rondom whisky. Zo geeft Erik Lebbing, eigenaar van Café de Rat, een masterclass over wat het destilleerproces voor invloed kan hebben op de smaak van een whisky.

Japan

Hij leert te kijken naar de manier van rijpen, bottelen, de grondstoffen en de invloed van de locatie van de distilleerderij. Ook de eigenaar van Behind Bars Cocktailbar, Marcel van der Ben, geeft een masterclass. Hij richt zich op Japanse whisky’s, "het land dat misschien wel de hoogste kwaliteit whisky maakt."

Naast alle whiskyactiviteiten, zijn er ook nog genoeg andere dingen te doen. Zo kun je eten in KANTIEN of buiten waar het vlees aan het spit draait.

"Maar er komen ook een cocktailbar, live kaligrafie-sessies en demonstraties sigaren maken. Ook komt Brommerbios langs met de film 'Nederland Whiskeyland' van de Utrechtse Gwen Janssen", vertelt Brummelman enthousiast. "Het is nog een pril festival, dus er zal vast wel iets misgaan, maar het wordt sowieso leuk!"