Vrijspraak voor de man die met bom dreigde tijdens Tourstart

De 58-jarige Paul G., de man die werd verdacht van het bedreigen van wielrenners en toeschouwers tijdens de Tourstart in 2015 in Utrecht, is vrijdagmiddag van dat feit vrijgesproken. Wel moet G. negen dagen zitten voor het ontwerpen en maken van wapens met zijn 3D-printer.

Enkele dagen voor de Tourstart had G. waanbeelden. Hij zag zich zelf met een bom in het publiek staan en zuur naar de wielrenners gooien. Met deze informatie ging hij naar de wijkagent, wat enkele dagen later leidde tot zijn aanhouding.

De gesprekken die G. met de wijkagent voerde waren volgens hem bedoeld om zijn frustraties bespreekbaar te maken. Uit de verklaringen die de man heeft afgelegd blijkt dat hij, hoewel hij een drang had iets te doen, niet wilde dat de Tour de France verpest zou worden.

De rechtbank oordeelt dat onvoldoende blijkt dat de man opzet had om de toeschouwers en de renners echt bang te maken. Bovendien heeft de dreiging het publiek en de wielrenners nooit bereikt.

'Gat in de hulpverlening'

De rechter neemt het G. wel kwalijk dat hij zelfgemaakte wapens in huis had. Ondanks dat onvoldoende duidelijk is geworden hoe gevaarlijk de wapens waren, kunnen wapens in het algemeen een gevoel van angst en onrust veroorzaken. De rechtbank legt 9 dagen gevangenisstraf op, dit is gelijk aan de tijd dat G. al in voorarrest heeft gezeten.

Daarnaast is de rechtbank het met deskundigen eens dat G. intensieve behandeling en begeleiding nodig heeft vanwege zijn stoornis. Ondanks zijn ernstige problematiek en gevaar voor herhaling, lijkt het erop dat de hulpverlening voor de man op dit moment ontoereikend is.

Dit is onwenselijk, maar de rechtbank vindt het niet juist om dit gat, dat blijkbaar in de hulpverlening bestaat, op te lossen met het opleggen van een straf die niet bij de gepleegde feiten past.

Tip de redactie