Een monumentaal pand aan de Nachtegaalstraat in Utrecht verkeert in erbarmelijke staat. Dat concludeert CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard na een bezoek. Hij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

De familie Agterberg huurt op de begane grond een winkelruimte waarin ze een slagerij runnen. Na meerdere verzoeken bij de huisbaas om het gebouw op te knappen in de periode dat de ondernemers op vakantie zijn, dacht de familie dat dit klusje geklaard zou worden. Er is echter alleen een steiger vijf weken voor de deur gezet die sindsdien de slagerij uit het zicht onttrekt en dagelijks het bevoorraden bemoeilijkt.

In de winkel (en woning) is volgens Brussaard sprake van verrotte kozijnen, loszittende en vallende stenen, gebroken dakpannen, lekkages, verrotte dakconstructie en een onvoldoende
werkende brandafscheiding.

Het pand staat op naam van Marcel van Hooijdonk. Een huisbaas die niet onbesproken is in het Utrechtse. Zo zette de gemeente in december nog een speciaal meldpunt op voor huurders die in conflict waren met de huisbaas en stonden de twee partijen in januari 2015 tegenover elkaar in de rechtbank, nadat Van Hooijdonk huurders had bedreigd.

Brussaard is er nu achter gekomen dat de ontstane situatie mogelijk is doordat de gemeente de zogeheten begunstigingstermijn heeft verlengd tot 1 december. Onbegrijpelijk in de ogen van de politicus. "Door de enorme lijst van achterstallig onderhoud is al sprake van een gevaarlijke situatie en benadeelt Van Hooijdonk zijn huurders namelijk al jaren enorm in de bedrijfsvoering en het woongenot."

"Bovendien blijkt uit de door van Hooijdonk verstrekte planning dat uitstel tot 1 december 2016 niet noodzakelijk is én de heer van Hooijdonk zo feitelijk langer de gelegenheid krijgt om deze hardwerkende winkelier met overlast en pesterijen dwars te zitten zoals het plaatsen van een ongebruikte, dichtgetimmerde stelling voor de winkelpui", belsuit Brussaard.