Kanovaren, waterpolo, handbal en rugby tegelijkertijd beoefenen. Dat kan morgen op de Maarsseveense Plassen bij Utrecht. Het zogenoemde ‘kanopolo’ wordt in ons land steeds populairder en wellicht ooit zelfs olympisch.

Kanopolo is een spel van vijf tegen vijf. Doel is om te scoren in een van de goals die een stukje boven het water hangen en om je tegenstander uit te schakelen. Veel is geoorloofd op het water. Je mag naast je handen ook je peddel gebruiken om te gooien, blokken en scoren. Een speler mag de bal maximaal 5 seconden in bezit houden.

"Het is een hele toffe en mooie ruige sport", vertelt kanopolo-speler Ties Obers. "Je moet niet bang aangelegd zijn, maar het is wel veilig hoor. Iedereen draagt een goede helm en een goed beschermend zwemvest."

Woensdag om 19.00 uur organiseert de Utrechtse Kanoclub een introductie in Kanopolo op de Maarsseveense Plassen. Iedereen kan daar gratis aan meedoen. Aanmelden kan via kanopolo@utrechtsekanoclub.nl.

Populair

De Utrechtse Kanoclub heeft op dit moment 25 actieve kanopolo-spelers. In de afgelopen tien jaar is het aantal leden landelijk met de helft gestegen. Op dit moment heeft Nederland 360 beoefenaars.

De groeiende populariteit van Kanopolo is ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgevallen. Het IOC gaf bij de Internationale Kano Federatie aan dat de traditionele kanonummers (slalom, vlak water) op dit moment wat saai zijn om naar te kijken. Kanopolo is hierdoor, volgens insiders, dicht bij een olympische uitverkiezing.