Internationale Architectuur Award voor verkeersleidingspost Utrecht

De verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht mag trots zijn op haar gebouw. Architectenbureau De Jong Gortemaker Algra heeft het gebouw ontworpen en mocht de Internationale Architectuur Award 2016 in ontvangst nemen. Dit heeft ProRail gisteren bekendgemaakt.

Het imposante gebouw, gelegen in de Cartesiusdriehoek is te zien vanuit de treinen die rijden tussen Utrecht en Gouda/Amsterdam. In de blikvanger wordt het treinverkeer van de regio in goede banen geleid.

Na een jaar bouwen is het kantoor vorig jaar geopend. Bij de bouw is gelet op duurzaamheid, er is gebruik gemaakt van dubbelglas en het dak is bedekt met zonnepanelen.

Het gebouw heeft de award onder andere gekregen vanwege het design. Het gebruik van staal en glas geeft de post een industriële en rauwe uitstraling. Het gebouw heeft een oppervlakte van 4.500 vierkante meter.

Prijs

In totaal waren er uit 43 landen, 132 winnende projecten. De verkeersleidingspost is het enige project dat uit Nederland werd genomineerd. Naast gebouwen kwamen ook landschapsarchitectuur en stedenbouwkundige projecten in aanmerking voor de award.

Tip de redactie