Muse, Paulien Cornelisse, Disclosure, Hans Teeuwen en Iris Sommer staan allemaal op het bekende festival Lowlands. Laatstgenoemde is geen schrijver, zanger of cabaretier, maar hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit Utrecht.

Iris Sommer zal niet alleen een college geven in één van de festivaltenten, ze gaat er met haar onderzoeksgroep ook onderzoek doen. "We willen meer weten over hallucinaties. Die kunnen opgewekt worden door bijvoorbeeld dansen, drugsgebruik en slaaptekort", aldus Sommer. "Ik denk dat we op Lowlands genoeg mensen tegenkomen die aan die voorwaarden voldoen."

Het befaamde festival geeft in het weekend van 19 augustus negen onderzoeksgroepen de ruimte om op het terrein hun onderzoek uit te voeren. "Een unieke kans voor ons natuurlijk", stelt Sommer die eveneens verbonden is aan het UMC Utrecht Hersencentrum.

"Als ik onze ethische commissie zou vragen om proefpersonen te mogen drogeren en te onthouden van slaap om te zien of dat dat hallucinaties bevordert, zal mij vriendelijk doch dringend de deur worden gewezen."

Onderzoekstent

In een speciale onderzoekstent voert Sommer haar onderzoek uit. "We willen ze drie keer meten. Op vrijdag, zaterdag en zondag. Ze krijgen een vragenlijst voorgelegd waarin we hun onder meer vragen naar eventueel drugsgebruik. Ook nemen we driemaal een hersenfilmpje af, waarmee we het slaaptekort zichtbaar maken. Met dit alles hopen we onder andere te achterhalen wie voor welke vorm van hallucinatie vatbaar is."

Haar aanstaande Lowlandsoptreden heeft nog niet geleid tot sterallures. "We worden niet met de limousine opgehaald, en we overnachten evenmin in het Krasnapolsky. We krijgen een plekje op de camping. Met mijn vijftien Utrechtse collega’s maken we er met onze tenten een Utrechtpleintje van." Een mini Utrecht Science Park in de Flevopolder.