De 25-jarige Utrechter Mohammed Al. B staat voor de rechtbank in Aken. Volgens de politie zou hij een belangrijk lid zijn van de beruchte Audi-bende en is hij betrokken bij meerdere plofkraken.

Al B. wordt ervan verdacht, met handlangers, in juni en november vorig jaar twee pinautomaten in Alsdorf te hebben opgeblazen. Daarbij maakten de plofkrakers 220.000 euro buit.

Het Duitse OM is nog niet met een strafeis gekomen. Eerst moeten nog een aantal getuigen gehoord worden. Op 17 augustus zal een strafeis volgen. Mohammed Al. B ontkent vooralsnog betrokkenheid bij de plofkraak.

De Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hebben steeds meer last van de Audi-bende. Een groot deel van deze bende, die verantwoordelijk is voor tientallen plofkraken over de grens in Duitsland, is volgens justitie afkomstig uit Utrecht.

Ongevallen

De kraken worden in verband gebracht met een groep van zo’n 250 Nederlanders van Marokkaanse afkomst uit de buurt van Utrecht en Amsterdam. Ze wijken uit naar Duitsland nu de pinautomaten in Nederland beter zijn beveiligd. Na hun daad vluchten ze in Audi's op hoge snelheid richting de grens.

In de strijd tegen de plofkrakers werken de Duitse en de Nederlandse politie samen. Daardoor kon een aantal verdachten worden opgepakt. De afgelopen tijd waren er tijdens vluchtpogingen meerdere grote ongevallen op de snelwegen van Duitsland naar Nederland. Soms met dodelijke afloop.

In maart overleed een Utrechter en raakten twee anderen ernstig gewond door een ongeval tijdens een vluchtpoging.