Op de twee grote LED-schermen in Utrecht Centraal exposeert treinreiziger Menno Schreuder binnenkort met een wel heel bijzonder project. Hij fotografeert stiekem mensen in de trein.

De 34-jarige Menno Schreuder zit elke dag twee uur in de trein en maakt zo subtiel mogelijk, zonder dat iemand het ziet, foto’s van mensen. Hij fotografeert alleen mensen die het niet door hebben dat hij een foto maakt. Volgens Menno krijg je dan de mooiste plaatjes.

Achteraf vraagt hij wel toestemming aan de reiziger of hij de foto voor zijn project mag gebruiken.

Duizend portretten

Het doel van Menno is om duizend verschillende portretten van treinreizigers te maken. Op dit moment heeft hij al 630 foto’s verzameld, laat hij aan radiozender 3FM weten. "De kracht van de foto is dat mensen niet zien dat ik de foto maak. Daarmee vang ik ze in een authentiek moment zoals een gaap of een hap eten."

Ngage media, dat over de LED-schermen in Utrecht Centraal gaat, heeft toegezegd de schermen aan te bieden als expositieruimte voor Menno. Binnenkort zullen dus 200.000 treinreizigers per dag foto’s van willekeurige mensen in de trein zien.