Het Utrechtse popfestival 'Le Guess Who?' heeft een meerjarige subsidie van het Rijk binnen. Het landelijke Fonds Podiumkunsten stelt 125.000 euro per jaar beschikbaar.

Het landelijke Fonds Podiumkunsten maakte vandaag bekend welke instellingen tussen 2017 en 2020 subsidie ontvangen. Eerder konden instellingen aanvragen voor een subsidie indienen.

Le Guess Who? is een internationaal festival dat jaarlijks plaatsvindt in Utrecht. Gedurende vier dagen neemt het festival de hele binnenstad over met programmering in muziekpodia, kerken, theaters en galerieën. Onlangs schreven internationale media, waaronder The New York Times, nog positief over het Utrechtse festival.

Directeur van Le Guess Who? Johan Gijsen is in z’n nopjes met de subsidie van het Rijk. Naar eigen zeggen kan hij verder voortborduren op de professionalisering van Le Guess Who? die een aantal jaar terug is ingezet. Gijsen kan daarnaast de afwisseling in het programma van Le Guess Who? mooi behouden.

"We leven in een hele lastige tijd. Ontzettend mooie projecten krijgen geen subsidie omdat er niet genoeg geld is. Dat is ontzettend jammer voor onze sector", zegt Gijsen. "Wij zijn altijd overtuigd geweest van onze plannen en visie. Het is mooi dat die erkend en gewaardeerd wordt."

Dries Verhoeven

Naast Le Guess Who? kregen ook het Utrechtse Nederlands Kamerkoor (798.800), Nieuw Utrechts Toneel (171.000), de festivals Tweetakt (300.000) en SPRING (150.000) een subsidie van het Rijk. Verder kreeg de Utrechtse theatermaker Dries Verhoeven een subsidie van drie ton per jaar voor zijn 'grensverleggende' werk.

Zes Utrechtse aanvragen visten uiteindelijk achter het net. Het gaat om theatergroepen DOX en Aluin, het Rosa Ensemble, muziekensemble Insomnio, de Gaudeamus Muziekweek en het tweejaarlijkse Dutch Harp Festival.