Mark de Vos (44) verhuurde zijn camper via Marktplaats en kwam op het idee om een nieuw deelplatform te bouwen. En wel een voor campers. Goboony was geboren.

De deeleconomie groeit wereldwijd al een langere tijd. Gemakkelijk je auto delen met Snappcar, je huis met Airbnb of een maaltijd met Thuisafgehaald.

De Vos trok in 2011 voor het eerst in zijn leven rond met een camper in Nieuw-Zeeland. Met zijn gezin merkte hij het grote gemak van reizen met een kampeerauto en niet veel later besloot hij er zelf een aan te schaffen in Nederland. Een camper staat echter vaak stil.

"Ik ben mijn camper al snel gaan verhuren aan vrienden en kennissen die allemaal jonge kinderen hadden. Die vonden het ideaal. In mijn kleine vriendenkring werd het ineens populair", aldus De Vos. Dat het gezin al snel gehecht raakte aan hun eerste exemplaar blijkt wel uit het feit dat de camper een naam kreeg en nog steeds in hun bezit is. Grinnikend: "Mijn vrouw zei: ‘We gaan Sofie toch niet verkopen?’ We hebben haar nog steeds en gaan nog weleens een weekje met haar weg."

Rondreis

De vraag naar zijn camper was volgens de ondernemer direct groot. Toch was het verhuren via Marktplaats niet gemakkelijk en erg tijdrovend. Het vertrouwen in elkaar was lastig op te bouwen en verzekeringen waren moeilijk af te sluiten. "Mensen moeten eerst komen kijken, er moest een huurcontract worden gemaakt en ook ik wilde weten wie mijn camper mee ging nemen op vakantie."

Eind 2014 besloot hij daarom Foppe Mijnlieff (41) op te bellen die hij toevalligerwijs had ontmoet op zijn rondreis door Nieuw-Zeeland. "Mijn vrouw wist zich te herinneren dat hij iets deed met startups en IT. Ik belde hem in al mijn onnozelheid op met het plan voor Goboony. Ik dacht even een programmeur in te huren en dat het verder vanzelf zou gaan." Dat was toch iets te makkelijk gedacht.

Lees het hele verhaal verder bij DUIC.