De Domkerk heeft hoge onderhoudskosten, maar wil geen entree heffen om geld binnen te halen. "We willen een open en toegankelijke kerk blijven. Entree hoort daar niet bij", aldus Jochem Hoogenboom, van communicatiewerkgroep Domkerk en bestuurslid van de kerk.

Vandaag leek dat de mogelijkheid werd onderzocht om een financiële bijdrage te vragen aan bezoekers, zoals dat in het buitenland vaak gebeurt. Hoogenboom zegt wel druk na te denken over allerlei vormen om de Domkerk in stand te houden. "Structureel zijn de onderhoudskosten jaarlijks erg hoog. Daarnaast wordt de kerkgemeente kleiner en vergrijst de Stichting Vrienden van de Domkerk."

Eerder werd middels een crowdfunding in 2014 al geld opgehaald om aan de hoge kosten te voldoen. "We zijn ook aan het kijken naar bredere exploitatiemogelijkheden. We kijken nu breder naar de manier waarop we kerk verhuren", aldus Hoogenboom. Hij noemt een diner van een bedrijf een goed voorbeeld: "Dat is een relatief eenvoudige manier om extra inkomsten te genereren."

Het bestuurslid van de kerk zegt dat het bezoekersaantal ieder jaar groeit met 10 a 15 procent vorig jaar. "We zien over de linie meer toerisme en een grote mengeling aan nationaliteiten. Op de derde zaterdag van de maand is er bijvoorbeeld Night of Light met live muziek en kaarslicht. Daar komen gemiddeld 750 tot 1000 mensen per avond op af."