De Utrechtse VVD stelt schriftelijke vragen over de subsidie voor een Engelstalige krant voor expats. De gemeente subsidieert de krant met drie ton.

De krant wordt gemaakt door Stichting Cultuur Promotie Utrecht (SCU) en zal voor 1 september uitkomen. Fractievoorzitter Dimitri Gilissen zegt initiatieven die een bijdrage leveren aan het goed informeren van expats een warm hart toe te dragen, maar vraagt zich af waarom juist dit initiatief is gesteund. Eerder had DUIC dezelfde plannen om een Engelstalige uitgave voor expats te maken.

"De VVD wil weten of de gemeente objectief de haalbaarheid van deze en andere initiatieven heeft getoetst en welke overwegingen daarbij een rol hebben gespeeld", aldus Gilissen. "Daarnaast wil de VVD graag weten of beide initiatieven gelijkwaardig behandeld zijn en waarom de gemeente ervoor gekozen heeft het initiatief van SCU financieel te steunen."

Gilissen wil onder meer weten of het college de mening van de VVD deelt dat 'indien er meerdere initiatieven zijn die hetzelfde doel beogen en het gaat om een bijdrage vanuit publieke middelen, het voor de hand ligt om beide initiatieven op een gelijkwaardige wijze te behandelen.'

DUIC

Al in 2014 nam DUIC samen met andere partijen het initiatief voor een online krant voor expats. Destijds werd ook een demoversie gemaakt met de werktitel 'Utrecht Daily'. Meerdere partijen zijn destijds benaderd met de vraag of zij een bijdrage kunnen leveren aan het initiatief. Toerisme Utrecht was ook enthousiast, maar een bijdrage in de vorm van een investering was op dat moment niet op te brengen.

Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Utrecht in 2014 meldde DUIC het initiatief en kreeg toen positieve reacties vanuit de politiek.