Aan de Koningslaan stond ooit een ziekenhuis met de uitstraling van een hotel. Het was een privé-kliniek voor welgestelden. Na de oorlog werd het een kraamkliniek waar veel Utrechters ter wereld kwamen. In 1978 zouden er appartementen in komen, maar na een brand werd het pand gesloopt.

De Emmakliniek werd in 1913 gesticht door internist dr. J.W.Th. Lichtenbelt in een villa aan de Emmalaan. Het private ziekenhuis richtte zich op de bewoners van de herenhuizen rond het Wilhelminapark. Anders dan andere hospitalen was de kliniek niet aan een levensbeschouwing verbonden. In 1916 volgde de bouw van een ‘echt’ ziekenhuis voor dertig patiënten tussen de Koningslaan en de Waldeck Pyrmontkade.

Het gebouw werd ontworpen door twee Utrechters: G.C.B. van Dijk en H.J. Kolk. Van Dijk was architect-aannemer en tevens SDAP-raadslid. Later werd Van Dijk wethouder Openbare Werken. Kolk was architect, docent aan de MTS en schrijver van bouwkunde-boeken. Ze ontwierpen de kliniek in Berlages stijl van baksteen-rationalisme, met enkele zandstenen details en terracotta decoraties.

Persoonlijke kamers

"De voornaamste eisch was, dat het gebouw meer het aanzien moest geven van een hotel of groot pension dan van een eigenlijk ziekenhuis", schreef Kolk in het Bouwkundig Weekblad. Dit kwam vooral tot uiting in het interieur. De vestibule leek wel een luxe hotellobby met marmer, Perzische tapijten, houten meubelen en grote kamerplanten. De gangen hadden granito vloeren en decoratieve wandtegels. De eersteklasse ziekenkamers beschikten over een eigen salon en suite. Ook tweedeklasse patiënten hoefden hun kamer met niemand te delen.

Lees meer op DUIC.nl