De voormalig HKU-studente Zilla van den Born is door de rechter veroordeeld voor plagiaat. Van den Born betreurt echter de berichtgeving en wil benadrukken dat niet het hele project is overgenomen, maar slechts een aantal zinnen.

"Er wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat ik het volledige project van Merel Brugman zou hebben gekopieerd. Dat klopt niet en dat staat ook in het vonnis". Daarin schrijft de rechter: "In auteursrechtelijke zin is immers van ontlening door Van den Born aan het project van Brugman geen sprake."

De schriftelijke reactie van Van den Born:

"Ik kan met overtuiging zeggen dat ook het concept daarvan niet is overgenomen. Ik ben mijn project gestart vanuit het besef dat ik tijdens mijn reis in Australia zelf deed aan digitale stoerdoenerij op social media. Ik maakte de werkelijkheid mooier dan deze was door te filteren wat ik wel en niet liet zien aan het thuisfront en bewerkte mijn foto’s ook nog eens met filters om ze nog mooier te maken. Ik realiseerde me dat als ik zelf de realiteit probeerde te manipuleren, anderen dat waarschijnlijk ook doen. Hier ontstond een fascinatie voor schijnwerkelijkheden, die ik heb vertaald naar het doen van een fake reis naar Azië en een uitgebreide documentatie van het gehele proces in de vorm van niet alleen foto’s, maar ook video’s, een boek met augmented reality, verzonnen facebook vrienden, skype opnames, nep souvenirs en tripadvisor reviews, een dagboek van mijn gevoelens en een typisch hema vakantiealbum."

Lees de volledige reactie op DUIC.nl.