Scriptie van HKU-studente over schijnreis is plagiaat

De voormalig HKU-studente Zilla van den Born is door de rechter veroordeeld voor plagiaat van haar scriptie. In 2014 kwam ze landelijk in het nieuws met het onderwerp van haar scriptie; vanuit huis doen alsof je vijf weken door Zuidoost-Azië reist.

De toen 25-jarige Zilla onderzocht vijf weken lang of het mogelijk was om met behulp van bewerkte foto’s vrienden en familie te doen laten geloven dat zij in het buitenland verbleef. In werkelijkheid zat ze vijf weken op haar kamer.

Haar scriptie werd goed beoordeeld. Ook kreeg ze talloze reacties in de media op haar project, zo verscheen ze onder andere bij RTL Late Night om haar verhaal te vertellen.

Nu, twee jaar later, is er niet meer veel over van die positiviteit rond haar scriptie. Merel Brugman studeerde namelijk twee jaar eerder al af met eenzelfde scriptie aan de Willem Kooning Academie in Rotterdam.

Rechter

Zij stapte daarom naar de rechter. Nu blijkt dat niet alleen het idee van Zilla hetzelfde als dat van Merel te zijn, maar ook de scripties inhoudelijk sterk op elkaar lijken. Zo staan er identieke zinnen en zelfs dezelfde spelfouten in de scripties.

Merel Brugman is na twee jaar in het gelijk gesteld, Van den Born pleegde plagiaat. De rechter heeft geoordeeld dat het overnemen van een idee niet strafbaar is, omdat er geen auteursrecht berust op een idee. Maar het overnemen van zinnen en passages is wel strafbaar. De rechter laat wel weten dat de omvang van het plagiaat niet heel groot is.

Straf

Als straf moet de voormalig studente een deel van de proceskosten betalen en al het werk dat overeen komt met de scriptie van Merel binnen veertien dagen offline halen.

Verder wordt Van den Born door de rechter verplicht tot het schrijven van een rectificatie en mag ze publiekelijk niet langer ontkennen dat ze heeft overgenomen uit ander werk. De HKU wordt verzocht het werk te verwijderen uit het archief.

Tip de redactie