Bovenbouwwerkplaats NS wordt creatieve fabriek

De voormalige Bovenbouwwerkplaats van de NS aan de 2e Daalsedijk in Utrecht wordt een pop-up Snorfabriek. Daar komen onder andere creatieve workshops, etentjes, een galerie, een winkel en een uitgeverij vanaf september.

De Snorfabriek is een initiatief van Uitgeverij Snor. Het Snorfestival in het weekend van 24 en 25 september is tevens de opening van de fabriek. Het moet een ontmoetingsplek worden waar de uitgeverij met bevriende koks, schrijvers, illustratoren, fotografen en kunstenaars zes dagen in de week zal huizen.

Bezoekers kunnen koffie drinken, kijken en leren van de creatieve ondernemers die zich in de loods vestigen in containers, kleine huisjes of een kas. De uitgeverij werd in 2006 opgericht en het eerste boek werd op steenworp afstand gemaakt. De fabriek heeft een overeenkomst voor een jaar.

Depot

Eerder werden plannen voor een cultureel warenhuis in hetzelfde gebied afgeschoten door de NS. Ondanks eerdere toezeggingen werd een streep door de plannen gezet. De grootschaligheid was daarvoor het grootste obstakel. Initiatiefnemers Rod Hensen en Roswita Warmerdam zeiden toen: "De NS stelt in het laatste gesprek zelfs dat het maximum aantal bezoekers nog slechts 500 per dag mag bedragen, waarmee het bedrijf ook deels de leidende ontwikkelvisie negeert."

Tip de redactie