Woningaanbod Utrecht daalt met 50 procent

Het beschikbare woningaanbod is in de gemeente Utrecht in één jaar tijd met 50 procent gedaald, blijkt uit cijfers van Dynamis Makelaars.

Op dit moment staan er in Utrecht nog 1.220 woningen te koop.

Met name het aanbod van twee-onder-één-kapwoningen (-52 procent) en appartementen (-55 procent) is het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald. Het beschikbare aanbod van vrijstaande woningen blijft in de gemeente nog wel relatief ruim.

Door de gespannen situatie op de Utrechtse woningmarkt worden er, volgens Dynamis, steeds meer woningen boven de vraagprijs verkocht. In het meest recente kwartaal is 35 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Vorig kwartaal lag dit percentage nog op 23 procent.

Vraagprijs

De druk op de woningmarkt uit zich ook in de ontwikkeling van de vraagprijs in de stad. In het afgelopen kwartaal liepen de kosten weer verder op.

De gemiddelde woningprijs ligt nu op 252.500 euro, 1,5 procent hoger dan een kwartaal geleden en 10,2 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Het nieuwbouwaanbod is nagenoeg gelijk gebleven met het vorige kwartaal. Het nieuwbouwaanbod bevindt zich voornamelijk in Vleuten en Leidsche Rijn.

Tip de redactie