Watermelon failliet door ruzie met WhatsApp

De Utrechtse start-up Watermelon is failliet. Interne meningsverschillen en een ruzie met WhatsApp liggen ten grondslag aan de ondergang van het jonge bedrijf. Vanochtend is het faillissement uitgesproken door de rechtbank in Utrecht.

Watermelon is een service die de klantenservice van een bedrijf via WhatsApp en vergelijkbare apps regelt in plaats van telefonisch. Mede-oprichter Alexander Wijninga baalt van het faillissement. “Het is zo jammer dat we hiermee moeten stoppen.”

Interne meningsverschillen en de ruzie met Whatsapp betekenden de ondergang van het jonge bedrijf. Het bedrijf ontwikkelde zelf, tegen de zin van WhatsApp, een zogeheten API (een middel om twee platformen met elkaar te verbinden).

Per mail liet WhatsApp aan Watermelon weten dat het inbreuk maakt op de gebruiksovereenkomst van WhatsApp. Daarin staat dat de applicatie niet mag worden gebruikt voor ‘koude acquisitie’. Facebook blokkeerde kort daarop veel activiteit van Watermelon op het sociale netwerk.

Gedoe

Eerder viel het team van Watermelon in april al uit elkaar waardoor het bedrijf met de twee oprichters door moest. Daan Günning, verantwoordelijk voor de technische kant van het bedrijf, liet volgens Alexander Wijninga een gat achter. “Met het vertrek van Alexander verloren we onze technische man. Een redelijk essentiële figuur binnen het bedrijf”, zegt Wijninga.

Het vertrek van Daan Günning zorgde ervoor dat Watermelon instabieler werd. Mede daardoor stokte in juni de cashflow. Het vertrek van Günning verliep binnen het bedrijf alles behalve geruisloos. Mede-oprichters Charl Haas en Alexander Wijninga hadden een groot meningsverschil met Günning. “Ik wil daar niet teveel over uitweiden, maar laten we het erop houden dat we achteraf achter een aantal dingen zijn gekomen die we daarvoor niet wisten”, zegt Wijninga.

Goede start

De onderneming maakte na oprichting snel een goede start. De drie jongens ontvingen een investering van 150.000 euro voor ontwikkeling. Vorige maand werden de jongens nog uitgeroepen tot de beste jonge ondernemers van Nederland.

Tip de redactie