Utrechts darttalent Justis van Tergouw is beste van de wereld

De Utrechtse darter Justin van Tergouw is al Nederlands Kampioen, Europees Kampioen en wereldkampioen onder de 18 jaar: dat is een korte samenvatting van zijn nu al indrukwekkende sportcarrière.  

Justin uit Lunetten is net 16 jaar en wordt gezien als een van de grootste darttalenten van de wereld. En dat is zeker niet onterecht, want Justin staat op dit moment bovenaan op de wereldranglijst onder de 18 jaar.

Het talent begon op al vroeg met darten. Op z’n zesde wilde hij zich, kort na het overlijden van zijn vader, al aansluiten bij een dartvereniging. De vader van Justin was ook een fervent darter en Justin kon terecht bij Dartcentrum Nieuwegein. Daar begon het balletje te rollen.

De jonge darter kwam als 7-jarige drie keer per week in Nieuwegein om te trainen. Op dat moment was Justin 1,20 meter groot. Onder het dartboard kwam een omgekeerd kratje te staan; op die manier kon hij z’n pijlen wel uit het bord halen.

Talent

Ondanks zijn lengte won Justin al snel veel partijen. Zijn talent werd opgemerkt, waardoor hij onder andere werd geselecteerd voor het Nederlands Team. Daarmee won hij onlangs, samen met Maikel Verberk, Wesley Hurrebrink en Levy Frauenfelder, nog goud op het EK-darts in het teamevent.

Het goud in het teamevent was slechts eén van de vier medailles voor hem op het EK in Boedapest. Ook in drie andere disciplines ging Justin er met het goud vandoor.

Justin pakte vier gouden medailles op het EK in Boedapest

Kracht

De jonge darter denkt dat hij zo excelleert omdat hij zich goed kan afsluiten van zijn omgeving als hij op het podium staat. "Ik speel op mijn leeftijd al veel voor publiek en camera's", vertelt Justin. "Ik heb me vroeger wel eens gek laten maken, maar dat gebeurt me niet meer. Ik doe net alsof het publiek er niet is, kijk naar de grond, drink wat water en gooi door. Als je gaat nadenken, verlies je."

Justin heeft een grote hekel aan verliezen. "Vroeger werd ik er nog wel eens verdrietig van." zegt hij. "Als ik verlies dan ben ik echt boos op mezelf. Ik baal dan heel erg diep van binnen en ga dan een beetje piekeren waar het is misgegaan in de partij."

Maar echt veel heeft hij de laatste tijd niet te piekeren. Van al zijn wedstrijden won hij het afgelopen jaar zo’n 90 procent.

Entertainment

"Vroeger stond het podium waarop gegooid werd vol met bier. Tegenwoordig is dat water", zegt Justin. De dartwereld is volgens hem een stuk professioneler geworden. Darters werken bijvoorbeeld aan hun fysieke weerbaarheid in de sportschool. Ook Justin begint daar binnenkort mee.

Toch zijn er nog steeds een aantal zaken hetzelfde in de dartwereld. Spelers worden met veel bombarie aangekondigd, ze hebben een eigen opkomsttune en vrijwel allemaal een aparte bijnaam.

"Ik werd eerst de dartsmurf genoemd, maar die bijnaam gaat niet echt meer op. Ik ben inmiddels wel ouder en wat groter geworden." Zelf heeft hij nog geen nieuwe bijnaam bedacht, maar volgens de jonge kampioen komt zo’n bijnaam vanzelf wel in de loop der jaren. "Ik hou me vooralsnog gewoon met het darten bezig."

Tip de redactie