De Modemeter: Pepijn Zwanenberg van GroenLinks

Een colourbomb in de tamelijk behoudend en grijs geklede Utrechtse gemeenteraad. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg: "Conventies? Ik ben mijn eigen conventie."

De Modemeter van Marieke van Willigen

Wat bedoelt u met 'uw eigen conventies'?
"Dat ik zelf bepaal hoe ik eruitzie. Je zult me bijvoorbeeld zelden jeans zien dragen. Het valt me op dat mensen bang zijn voor kleur. Witte overhemden zie je overal en iedereen draagt dezelfde soort pakken. Ik ben dol op kleur. Daarnaast: less is bore."

Dat blijkt, met uw blauwe baard.
"Ik verfde voor het eerst mijn baard op oudejaarsdag 1999 voor het nieuwjaarsfeest. Oranje. Daarna was hij afwisselend groen, paars of blauw. Een jaar of vijf geleden stopte ik met verven tot ik er begin dit jaar weer zin in had, want ik werd behoorlijk grijs. Sommige mensen vinden dat mijn baard groen moet zijn, vanwege 'GroenLinks'. Maar ik moet natuurlijk niks. Blauw, dus."

En dat veelvuldige oranje, bent u fan van het koningshuis?
"Absoluut niet. Ik vind de koning bovendien geen mooie man. Ik hou evenmin van voetbal. Oranje is mijn lievelingskleur. Ik weet trouwens niet wat nu het kip of het ei is, want in vintagewinkels blijft oranje altijd over, en dat koop ik dan."

Krijgt u veel commentaar op uw kleding?
"Mensen zeggen vaak dat ik opval, maar dat is maar net hoe je het bekijkt. Ik zie mezelf elke dag, dus ik vind mezelf niet opvallend. Bovendien heb ik altijd ongeveer dezelfde kleren aan. Wijde pijpen, jasje. Ja, ik ben één keer met een korte broek naar de raad gegaan, maar daar kreeg ik zo veel gezeur mee, dat ik dat niet nog een keer doe. 'Kunnen we nu eindelijk beginnen met de vergadering?' zei ik op een gegeven moment."

Pepijn Zwanenberg (46) is sinds tien jaar gemeenteraadslid in Utrecht van GroenLinks. Daarnaast is hij dj.

Lees meer op DUIC.nl

Tip de redactie