Utrechtse onderzoekers ontdekken ALS-genen

Een internationale groep onderzoekers onder leiding van het UMC Utrecht de de Universiteit Utrecht hebben twee nieuwe ALS-genen ontdekt. Beiden kunnen het risico op ALS aanzienlijk verhogen.  

"Deze nieuw ontdekte ALS-genen brengen de onderzoekers weer een stap verder in de zoektocht naar behandelingen voor de ziekte", zegt neuroloog Jan Veldink van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht.

"De studies laten zien dat ALS veel verschillende erfelijke oorzaken heeft, waarvan de meeste zeldzaam zijn. Die kunnen we alleen vinden met een volledige analyse van het erfelijke materiaal."

Onderzoek

Via crowdfunding willen de onderzoekers financiering realiseren voor het opslaan en analyseren van DNA van 15.000 ALS-patiënten en 7.500 gezonde mensen. Op deze manier willen ze de genetische basis van ALS achterhalen en uiteindelijk een behandeling ontwikkelen.

De universiteit en het UMC werkt onder andere samen met Kings College in Londen en met de University of Massachusetts in Amerika.

ALS is een dodelijke zenuw-/spierziekte waarbij patiënten steeds verder verlamd raken. Over de oorzaak van ALS is weinig bekend en een effectieve behandeling is er nog niet.

Tip de redactie