De plannen voor de Westerkerk aan de Catharijnekade beginnen steeds meer vorm te krijgen: er moet een designhotel met buurtfunctie gaan komen. "Een Modern Volkshuis", zo noemt mede-initiatiefnemer Robin Hagendoorn het.
 

Vorig jaar werd het monumentale kerkgebouw door de Gereformeerde Gemeente Utrecht te koop aangeboden vanwege verhuizing om er zo een nieuwe invulling aan te kunnen geven.

"Het was belangrijk dat de kerk eenzelfde invulling houdt als het van oudsher al was, een ontmoetingsplek", vertelt Hagendoorn. Uit alle initiatieven werd zijn idee gekozen voor de kerk.

"We zijn nu in overleg met verschillende partijen. We hebben formeel nog geen vergunning ingediend, maar we vinden het wel leuk om de stad te informeren over ons initiatief van een Modern Volkshuis."

Plannen

Het idee is om de achterzijde en het bovenste deel van de kerkzaal te verbouwen tot circa 75 hotelkamers. Dit moeten allemaal verschillende kamers worden, ontworpen en ingericht door jonge Utrechtse kunstenaars en designers.

Een design hotel dus, en ook modern: "De bedoeling is dat je kunt in- en uitchecken met een app. Later kun je daar dan ook bijvoorbeeld je airco en verlichting mee bedienen in je kamer."

Toch is het niet zo dat er niemand aanwezig is om je vragen als hotelgast te beantwoorden. "We willen geen standaard hoteldesk, maar wel mensen die altijd aanwezig zijn om je te helpen. Zij kennen de stad en onze doelgroep." Het hotel wil zich richten op gasten tussen de 20 en 40 jaar.

Modern Volkshuis

De Westerkerk moet meer dan een designhotel worden. De kerkzaal zal gaan fungeren als een ontmoetingsplek voor jong en oud. "De hotelgast moet zich er thuis voelen, maar ook de buurtbewoner uit Wijk C."

Het wordt een multi-functionele ruimte met een restaurant en een ruimte voor culturele activiteiten. De hoop is dat de horeca de stad en de buurt zal verbinden. Ook wordt er een stichting opgezet om Utrechts talent een podium te kunnen bieden. "Maar er zal ook gewoon ruimte zijn voor een avond bingo of klaverjassen."

In het plan is te lezen: "Centraal staat het woord ont-moeten: met een streepje omdat het in de zin van niet-móeten ook verwijst naar ontspanning en recreatie. In onze visie passen hier kleinschalige, persoonlijke evenementen bij. We staan voor alle groepen uit de samenleving open en willen daarbij verbindend zijn."

Eerste fase

Hagendoorn benadrukt dat ze nog in de eerste fase van het project zitten en daarbij graag Wijk C willen betrekken. "We willen graag de wensen van de buurt inventariseren en informeren, aangezien het ook echt een ontmoetingsplek voor hen moet worden."

Als alles volgens planning loopt moet het Moderne Volkshuis eind 2017 haar deuren kunnen openen.