Dit jaar vindt 'Le Guess Who?' voor de tiende keer plaats in Utrecht. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend festival binnen de muziekindustrie. Reden voor de New York Times om erover te schrijven.

Het festival vindt van 10 tot en met 13 november plaats. Volgens de NY Times heeft Le Guess Who? dit jaar een 'uitgebreide line-up dat focust op experimentele en wereldmuziek'.

De krant licht enkele namen van het programma uit, zoals Wilco. "Hij zal zijn aangekondigde album 'Schmilco', die uitkomst in september, presenteren." Wilco mocht een deel van het programma samenstellen. Hij heeft gekozen voor optredens van Tortoise, Bassekou Kouyaté en Ngoni Ba (van Mali) en Steve Gunn. 

Ook heeft Julia Holter een deel van het programma voor haar rekening genomen en zo gekozen voor 'vooral vrouwelijke muzikanten, met Haley Fohr, bekend van Circuit des Yeux, en Laurel Halo'.

De NY Times schrijft verder dat Le Guess Who? plaatsvindt in kerken, galeries en theaters in de stad. Vorig jaar schreef de krant ook al over het festival. Toen schreven ze dat het Utrechtse festival in het straatje van Europese festivals past als Primavera en All Tomorrow’s Parties, maar ook in het Amerikaanse Big Ears Festival in Tennessee (Knoxville).

Internationale pers

Oprichter en programmeur van het festival Johan Gijsen zegt vaker de internationale pers te halen. "Vorige week stonden we nog in Público, een Portugese krant."

"De New York Times is wat dat betreft natuurlijk wel de meest sjieke krant om in genoemd te worden." Gijsen zegt verder dat het niet per se de bedoeling is om de pers te halen, maar dat het wel mooi meegenomen is.

Of het nog iets zal helpen dat de New York Times het festival noemt, kan hij nog niet inschatten. "Vorig jaar was wel de helft van de verkochte passe-partouts voor buitenlanders."