De politie laat tegenwoordig regelmatig burgers meegaan op surveillance met wijkagenten om verbinding te zoeken met mensen in de wijk. Zo ook in Utrecht.

Zondag stapte Hakan Keskin uit Kanaleneiland in bij de politieauto van de wijkagent. Samen met de wijkagent ging hij op surveillance door de wijk.

Dat burgers samen met de politie surveilleren is niet nieuw volgens de politie. "Sinds het ontstaan van social media als Instagram, Facebook en Twitter is het creëren van interactiviteit tussen bevolking en politie een stuk makkelijker", laat de politie weten. "Het gebeurt niet dagelijks maar regelmatig kunnen er gewoon mensen mee met de wijkagent."

Voordat iemand instapt bij een wijkagent wordt altijd goed uitgelegd wat hij of zij kan verwachten. "Mensen moeten wel goed horen dat een surveillance best heftig kan zijn. Je kan onderweg veel tegenkomen in de wijk", laat een woordvoerder van de politie weten.

"Een verkeersongeval is bijvoorbeeld een situatie die voor de gewone burger niet altijd prettig is om aan te zien. Mensen maken uiteindelijk zelf een keuze of ze instappen."