In Utrecht is zeer goede haring te krijgen, maar er gaat ook haring over de toonbank die eigenlijk onverkoopbaar is. Zondag bleek dat Visspecialist Tom Tuijp de beste haring in de stad verkoopt. Maandag is de volledige ranglijst gepubliceerd.
 

Van 15 tot en met 30 juni kocht het AD op 144 adressen in Nederland vier Hollandse nieuwe per viswinkel. In Utrecht zijn ze bij vijf adressen langs geweest. Visspecialist Tom Tuijp in Vleuten is met een score van een 9,5 landelijk op de vierde plek beland.

"We waren heel erg blij", vertelt de 35-jarige Tom. Hij heeft sinds zes jaar zijn eigen viswinkel in Vleuten. "Maar ik zit al wel twintig jaar in het vak."

Bij Vishandel Volendam in Hoog Catharijne is volgens de test ook goede haring te halen. Met het cijfer 8,5 staat Vishandel Volendam op de 32e plek. Visgilde Lijffijt & De Jong in de Biltstraat krijgt ook een ruimte voldoende. Maar de jury zegt wel over de haring die ze onder ogen kreeg: "De test blijft een momentopname en Lijffijt & De Jong kunnen beter." De winkel staat op plek 55.

Gooi- en smijtwerk

Vishandel Ben van Doesburg aan de Franciscusdreef komt er minder genadig vanaf. "Zaak van het betere gooi- en smijtwerk. Vieze kleding, handen vol ringen, smoezelige doekjes. Verkooppunt dat je het liefst vergeet. Geen winkel om naar terug te keren", schrijft de jury. Het eindcijfer is een 5. Dat is goed voor plek 95.

De slechtst geteste haring in Utrecht kreeg de jury bij Vishandel gebroeders Van Zuilen & Zn aan de Winthontlaan. "Onverkoopbaar. Mogen we overslaan", luidt de beoordeling. "De haring ligt te glimmen in de vitrine en wordt met de handen beetgepakt. Geel en cyclaam verkleurd. Rans. Vet. Wee. Muf." Deze vishandel staat op plek nummer 114.