In het UMC Utrecht hebben vorig jaar zes patiënten tijdens een oogoperatie een infectie opgelopen. 

Vier van hen zijn hierdoor aan één oog blind geworden. Dat meldt het onderzoeksprogramma Zembla.  

Alle besmettingen vonden plaats in één specifieke operatiekamer. De vier patiënten hebben het ziekenhuis aansprakelijk gesteld. 

Aansprakelijkheid

Volgens het UMC Utrecht is 'aansprakelijkheid niet vast komen te staan'. Volgens de woordvoerder komen dergelijke ooginfecties 'helaas' elk jaar zo’n twee à drie keer voor. In 2015 liep het aantal infecties echter op.

Het UMC heeft een financiële tegemoetkoming aangeboden aan de vier getroffen patiënten. "De financiële tegemoetkoming helpt wellicht om dat leed te verzachten", aldus de woordvoerder van het UMC Utrecht tegenover Zembla.

Het UMC heeft inmiddels een onderzoek laten uitvoeren naar de uitbraak van de infectie. Aan Zembla laat het UMC weten dat er geen eenduidige oorzaak naar voren is gekomen.

Naar de rechter

De patiënten willen dat het ziekenhuis spoedig met meer informatie komt over de factoren die hebben geleid tot infectie.

Jasper Keizer, advocaat van een van de patiënten, vindt dat het UMC te vaag is over de oorzaak van de uitbraak. "Ze stellen: er is geen duidelijke oorzaak, daarom kan de aansprakelijkheid niet worden vastgesteld. Ik vind dat het ziekenhuis meer duidelijkheid moet geven over de factoren die hebben geleid tot de infectie. Als ze dat niet willen, zullen wij de rechter vragen om de bewijslast om te draaien."