De Universiteit Utrecht is samen met andere Nederlandse universiteiten bezorgd om Turkse academici en studenten. Ze blijken door hun thuis-universiteiten te worden opgeroepen terug te keren naar Turkije.
 

De Universiteit Utrecht heeft inmiddels een informatiepunt ingesteld voor eventuele vragen of zorgen van Turkse studenten en academici. De universiteit zegt alle ontwikkelingen met zorg te volgen.

Alle universiteiten van Nederland laten in een gezamenlijk persbericht weten dat de internationale academische waarden en principes van academische vrijheid voorop moeten blijven staan. Academici en studenten moeten zich over de hele wereld vrij kunnen bewegen.

Ook UU-rector Bert van der Zwaan maakt zich zorgen over de ontwikkeling rond Turkse studenten en academici. Hij twitterde woensdag: "Verontrustende berichten uit Turkije dat academici worden teruggeroepen en een reisverbod krijgen opgelegd! Aanslag op de vrije wetenschap!"En daarna: "Eerste berichten dat ook Turkse studenten in Nederland e-mails ontvangen om ze terug te roepen naar Turkije. Waar nodig krijgen zij hulp!"

Turkse studenten kunnen terecht bij de Studenten Service desk van de universiteit.