De Spaanstalige editie van reistijdschrift CondéNast Traveler heeft een bezoek gebracht aan Utrecht. Het omschrijft de stad als: "De vierde grootste stad van Holland, waar de bewoners de voorkeur geven aan de fiets als vervoer".

Met verbazing wordt opgemerkt dat veel Utrechters naar het station fietsen om vanuit daar met de trein naar hun werk in Amsterdam te gaan. "Ze zetten hun fietsen in de 30.000 parkeerplaatsen bij het treinstation."

In een video op de website van het blad zijn het regenboog-zebrapad en beelden van de fietspaden en fietsrekken te zien bij het Centraal Station. Ook wordt de Maliebaan getoond: "Het eerste fietspad in de geschiedenis, gebouwd in 1885".

Verder schrijft Traveler dat het leven in de zomer draait om de restaurants, cafés en kleine boetiekjes. "Parel van de moderne architectuur" wordt het Rietveld Schröderhuis genoemd: "een van de schatten van deze stad".

Jong

In de video wordt ook aandacht gegeven aan het feit dat 45 procent van de Utrechtse bevolking jonger dan 30 jaar is. Daarnaast kunnen Spanjaarden Utrecht niet verlaten zonder de 465 treden van de Domtoren te hebben beklommen: "Als je geluk hebt kun je op een zonnige dag Amsterdam zien liggen".

Trajetum Lumen wordt als een hoogtepunt genoemd: "Een wandelroute door het historische centrum langs prestigieuze lichtkunstwerken van belangrijke kunstenaars".