Rechter vernietigt boete milieuzone vanwege onduidelijke borden

De rechter in Utrecht heeft een boete die een automobilist kreeg omdat hij met een ‘foute’ auto in de milieuzone reed vernietigd. Volgens de rechter is de bebording die de gemeente Utrecht gebruikt niet duidelijk genoeg.  

Het kantoor Recht! Advocaten vertelt: “De betrokken automobilist kwam aanrijden vanaf de Adelaarstraat, Kaatstraat en sloeg linksaf de milieuzone bij Oudenoord in. Daarvoor kreeg hij een boete van 90 euro.” Hij was het echter niet eens met de boete en stapte naar de rechter.

De rechter vind dat de verkeersborden die de gemeente gebruikt niet helder genoeg zijn: de borden zijn namelijk niet op landelijke regelgeving gebaseerd. “Uit dat bord blijkt namelijk niet voor wie de zone geldt en het bord geeft verder ook geen enkele duidelijkheid over wat die milieuzone inhoudt”, laat het advocatenkantoor weten.

De officier van justitie probeerde dat nog te repareren door te stellen dat de milieuzone in Utrecht “algemene bekendheid geniet”. Dit mocht echter niet baten.

Volgens de rechter mag algemene bekendheid niet worden verondersteld. De officier van justitie kon niet onderbouwen waarom de precieze regels algemeen bekend zouden zijn.

Tip de redactie