Kopenhagen meer een fietsstad dan Utrecht

Utrecht wil de beste stad ter wereld worden voor fietsers. Het actieplan Utrecht Fietst moet deze ambitie van de wethouder van Verkeer, Mobiliteit en Milieu Lot van Hooijdonk mogelijk gaan maken. 

De Domstad is echter niet de enige gemeente met deze droom. Steeds meer steden in de wereld menen dat de fiets het vervoersmiddel is om stedelijke gebieden leefbaarder te maken.

En hoewel Nederland het fietsland bij uitstek is, is volgens het Amerikaanse medium WIRED en het Deense bureau voor stedelijke ontwikkeling en design Copenhagenize Kopenhagen de beste stad ter wereld voor fietsers op dit moment. 

Utrecht heeft het drukste fietspad van Nederland. Bij het Vredenburg rijden er dagelijks zo’n 25.000 fietsers voorbij. In Kopenhagen daarentegen hebben ze het drukste fietspad ter wereld. 42.000 fietsers passeren hier op werkdagen de brug Dronning Louises in het centrum van de stad.

Wereldfietssteden

De Deense hoofdstad staat sinds vorig jaar voor het eerst op plek nummer 1 op de internationaal bekende index van wereldfietssteden van WIRED en Copenhagenize. 

"Kopenhagen blijft consistent investeren in de fietsinfrastructuur om het zo naar steeds hogere levels te tillen. Kopenhagen is ongeëvenaard in de wereld", liet de in Canada geboren CEO van Copenhagenize Mikael Colville-Andersen weten toen de lijst gepubliceerd werd. Utrecht staat in deze index op plek nummer drie.

Viraal

De 48-jarige Mikael is in 2009 begonnen met zijn advies- en designbureau Copenhagenize. "In 2006 maakte ik een foto van een Deense dame op een fiets met een rok aan." 

"Deze ging viraal op het internet. In het buitenland vroegen ze zich af hoe vrouwen in godsnaam met een rok kunnen fietsen. Wij weten niet anders. In diezelfde periode kwam fietsen in Kopenhagen op de politieke agenda ze staan. Ik begon met het bloggen over fietsen en van het een kwam het ander."

Tip de redactie