Deel politiek wil nu ook af van Oost-Europese bedelaars

Verschillende politieke partijen willen van de Oost-Europese bedelaars af die sinds enkele maanden door de Utrechtse binnenstad lopen.

PvdA, ChristenUnie, SP en VVD willen van het Utrechts college weten welke maatregelen mogelijk zijn om overlast tegen te gaan.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de vier fracties hebben ingezonden. Hierin verwijzen ze onder meer naar het systeem dat in Amsterdam en Den Haag wordt gebruikt.

Winkeliers in actie

In deze steden delen ze bedelaars in twee groepen op: dak- en thuislozen met een verslaving en groepen bedelaars afkomstig uit MOE-landen als Hongarije en Roemenië.

Tegen deze laatste groep zijn verschillende winkeliers de afgelopen dagen in actie gekomen. De partijen denken dat deze mensen worden uitgebuit en hun gebedelde geld moeten afstaan aan criminelen. Een 'walgelijke' gang van zaken.

Bedelverbod

De fracties willen weten of de gemeente erachter kan komen wat de banden zijn tussen de bedelaars en degenen die hen aansturen en of er sprake is van uitbuiting. Ook zijn ze benieuwd hoeveel klachten er zijn binnengekomen en wat de mogelijkheden zijn voor een bedelverbod.

Afgelopen maandag lieten verschillende winkeliers op DUIC weten helemaal klaar te zijn met de Oost-Europese bedelaars. Ze veroorzaken overlast en straatbeeld verloedert ervan. Ook Detailhandel Nederland liet hierop van zich horen en wil een algeheel bedelverbod in alle steden.

Tip de redactie