Rechtszaak tegen krakers Kanaleneiland

Woensdag vindt een rechtszaak plaats tegen de krakers die in april hun intrek hebben genomen in acht woningen aan de Monetlaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. 

Het Openbaar Ministerie wil dat de bewoners vertrekken. Woensdagochtend kwam ook het nieuws naar buiten dat er nog een woning gekraakt is in dezelfde wijk.

Begin april werden de acht woningen in een renovatieflat gekraakt. De woningen die voorheen deel uitmaakten van Eiland8 moeten in de toekomst worden gerenoveerd en stonden sinds maart leeg. 

De krakers willen aandacht vragen voor de manier hoe Kanaleneiland vernieuwd wordt op dit moment. Er wordt gebouwd aan (nieuwbouw)woningen terwijl een aantal sociale huurwoningen is verdwenen. De insteek van ontwikkelaars en de gemeente is dat de leefbaarheid zal vergroten door een meer gemixt woningaanbod.

Vernieuwingsproject

De krakers zijn het hier echter niet mee eens: "Sociale woningbouw verdwijnt, dure huur- en koopwoningen komen ervoor terug. Van de 1.100 sociale huurwoningen zijn er in dit gedeelte straks nog maar 138 over. We kunnen hier heel politiek correct over doen maar eigenlijk worden door dit beleid niet-witte en arme mensen de stad uitgejaagd, en verjagen is niet een oplossing voor eventuele problemen."

Ook de woning die gisteren is gekraakt maakt onderdeel uit van het grootschalige vernieuwingsproject in Kanaleneiland. "De krakers protesteren tegen de stadsvernieling en tonen solidariteit met de krakers van de acht woningen in dezelfde wijk", is te lezen op Indymedia.

Tip de redactie