Utrechtse winkeliers zijn Oost-Europese bedelaars helemaal zat

De afgelopen weken waren er veel Oost-Europese bedelaars in de Utrechtse binnenstad aanwezig. Een paar keer per week wordt er rond het Moreelsepark een busje geparkeerd waarmee de bedelaars worden afgezet.

Het is een doorn in het oog van Utrechtse winkeliers. Zij vinden dat de stad verpaupert op deze manier, maar voelen zich niet gehoord door de gemeente.

"Het zijn professionele bedelaars", foetert Tom Broekman, eigenaar van kledingwinkels De Rode Winkel en Thom Broekman. "En we hebben het niet over drie van die gasten, maar het zijn er echt tientallen. Ze worden gebracht naar Utrecht omdat je hier mag bedelen. En de bedelaars moeten het geld nog afstaan aan hun bazen ook."

Mia Amram, eigenaresse van sieradenwinkel Sirado op Achter Clarenburg, ergert zich ook al weken aan de 'invasie'. "Het is een soort van mensenhandel. Laatst zag ik een net geklede man met een telefoon in zijn hand de bedelaars dirigeren naar de juiste plekken. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Soms zitten ze om de tien meter achter elkaar opgesteld."

De ondernemers vinden het vervelend dat de stad samen met de winkeliers tonnen investeert om het straatbeeld te verfraaien en Utrecht een mooie uitstraling te geven, maar bedelaars toelaat. Broekman: "We betalen veel belasting, WOZ, huur en investeren flink in de openbare ruimte, en de gemeente staat dit gewoon toe. Het is een verloedering van het straatbeeld."

APV

De gemeente laat desgevraagd weten niet veel te kunnen doen aan de bedelaars. In de Algemene Plaatsverordening (APV) staat dat je in Utrecht mag bedelen. En zolang deze mensen niemand wat aan doen of tot last zijn, kan er ook niet tegen opgetreden worden.

"We krijgen zo nu en dan wat te horen over de klachten die leven, maar zolang er geen overlast is doen wij er niks aan", laat de gemeentelijke woordvoering weten. "We hebben tot nu toe in 2016 twaalf boetes uitgedeeld voor bedelaars die overlast veroorzaakten. Zolang de politiek de APV niet aanpast, doen wij er niks aan."

De gemeente heeft geen inzicht in de herkomst van de groep. "We weten niet waar ze vandaan komen. Ook of er transportbusjes zijn en waar deze parkeren weten we niet. Daar gaat de politie over." De politie heeft echter nog geen commentaar.

Klachtenregistratie

Tot slot laat de gemeente weten niet veel klachten te hebben ontvangen. "Onzin", zegt Amram. "Winkeliers nemen niet eens de moeite meer om te bellen. En daarbij hebben ze bij de gemeente geen klachtenregistratiesysteem, dus ze kunnen niet zeggen dat ze weinig klachten hebben gehad. We zijn vorige week nog met veel ondernemers bij elkaar gekomen en ook daar bleek dat de overlast van de bedelaars veruit de grootste ergernis is."

Ook de gemeenteraad zou zich volgens Broekman meer moeten inzetten voor de ondernemers. "Het lijkt af en toe wel of deze gemeenteraad niet van ondernemers houdt. We hebben al zo vaak groepen dat er iets moet gebeuren, maar ze zien het niet als een probleem."

Tip de redactie