Utrecht mag 1 januari beginnen met experimenteren in bijstand

Utrecht, Wageningen, Groningen en Tilburg mogen toch per 1 januari gaan experimenteren met regels in de bijstand. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma laten weten in het Financiële Dagblad naar aanleiding van een open brief die de vier gemeenten vorige week stuurden.

In de uitgebreide brief van vorige week riepen de gemeente op om haast te maken met het experiment en niet nog langer te wachten dan 1 januari 2017. In het Financiele Dagblad van afgelopen vrijdag zegt Klijnsma nu: "Gemeenten krijgen toch de vrijheid om te experimenteren met een ‘regelluwe’ bijstand. Een deel van de bijstandsgerechtigden hoeft dan in elk geval tijdelijk niet meer te solliciteren en een re-integratietraject te volgen. Anderen mogen bijverdienen zonder dat hun loon wordt gekort op de uitkering."

De gemeente ziet dit als een goede stap vooruit en is opgelucht dat het experiment toch per januari van start kan. Utrecht vindt dat vernieuwing van het complexe en bureaucratische systeem van de uitkering hard nodig is.

Wethouder Victor Everhardt (Werk en Inkomen) laat weten: "Wij willen onderzoeken hoe we tot eenvoudiger regels voor de bijstand kunnen komen, waarbij mensen wel gemotiveerd worden om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Het gaat er om dat mensen zelf actie ondernemen, aan de slag gaan en weer meedoen in de maatschappij."

Tip de redactie