De komst van het Nieuwe Zandpad is een stap dichterbij gekomen nu er een ontwikkelaar is gevonden voor de prostitutiezone. BeJa Accommodaties uit Hoogeveen moet voor een veilig, schoon, transparant en een zo min mogelijk overlast gevende sekswerkstraat gaan zorgen.

De eerste 64 prostitutieruimtes worden in het voorjaar van 2017 in gebruik genomen, de rest volgt aan het einde van 2017. BeJa is door de gemeente gekozen na het uitzetten van een tender. BeJa's plannen sloten het best aan bij de eisen voor transparante raamprostitutie, ruimtelijke kwaliteit en financiële onderbouwing.

De nieuwe straat, die haaks staat op het oude Zandpad, komt achter de Texaco op de Einsteindreef te liggen en zal omgeven worden door een groene wand. Het Nieuwe Zandpad moet een hoogwaardige uitstraling krijgen.

Geen monopolie

In de oude situatie ging het mede mis doordat er slechts één exploitant was voor de boten aan het Zandpad. In de nieuwe situatie moeten er minstens vijf exploitanten komen. "Een monopolie-positie is nooit gezond", legt burgemeester Jan van Zanen uit.

"Wel hebben we in samenspraak met de gemeenteraad en sekswerkers ervoor gekozen om ook de mogelijkheid voor prostituees om als zelfstandige aan het werk te gaan open te houden."

Een exploitant mag straks maximaal 32 werkruimten tot zijn beschikking hebben. Hiermee moet de concurrentie tussen de exploitanten bevorderd worden en het moet voorkomen dat een prostituee straks afhankelijk is van één exploitant, zoals dat in de oude situatie het geval was met Wegra B.V.

Geen containers

De uitstraling van de straat wordt hoogwaardig, laat architect van de straat Sikko Vellinga weten: "Het wordt een duurzame straat met zonnepanelen op de daken. We hebben ervoor gekozen om geen containers op elkaar te plaatsen, maar echt geprobeerd om een mooi straatbeeld te creëren." Op verzoek van de sekswerkers komt er in de kamertjes van 18 vierkante meter klimaatcontrole.

Van Zanen laat tot slot weten dat hij vertrouwen heeft in het plan. "Dit is het meest tijdrovende dossier in mijn tijd als burgemeester. Het is een razend gecompliceerd proces geweest waarin we niet op alle punten even trots kunnen zijn. Mensen hebben hun baan verloren en ruimtelijke procedures als deze duren nou eenmaal lang. Maar ik ben ervan overtuigd dat wat we hier gaan bouwen het beste is wat we kunnen doen met de huidige regelgeving voor veilige, schone en transparante prostitutie in de stad."

De ramen zullen 24/7 geopend zijn. De nieuwe ontwikkelaar moet nog wel een bibob-procedure doorstaan.