De kosten om je woning te laten afsluiten van stadsverwarming gaan per 1 augustus omlaag. Dat heeft Eneco laten weten na een lange lobby van Utrechter Bart van den Heuvel in samenwerking met de gemeente Utrecht.

De gemeente heeft ingestemd met een nieuwe wijze van uit bedrijf nemen waardoor de warmteleidingen niet langer verwijderd hoeven te worden. Het resultaat van de samenwerking is een goedkopere afsluitmethode waarbij de veiligheid van het warmtenet blijft gewaarborgd.

Bart van den Heuvel heeft maandenlang onder de naam 'Stadsverarming' gepleit voor dit systeem, nadat hij erachter kwam dat de afsluitingskosten meer dan 3.000 euro bedroegen.

"Dit biedt klanten de mogelijkheid om zonder al te hoge kosten de stadswarmteaansluiting uit bedrijf te nemen wanneer ze ervoor kiezen over te stappen naar een individuele warmtebron, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp."

Samenwerking

Michiel van den Berg, directeur Warmte en Koude bij Eneco, is uiteindelijk tevreden over de samenwerking die Eneco en Van den Heuvel hebben opgezet.

"Door de kritische inzet van Bart kunnen wij vanaf 1 augustus een goedkopere oplossing bieden aan klanten die hun warmteaansluiting uit bedrijf willen nemen. Onze nieuwe werkwijze is wel tijdelijk. Het zou kunnen wijzigen op het moment dat een herziene Warmtewet ook het afsluiten van stadswarmte zou gaan reguleren. Dit is in de ogen van Eneco nodig, wij zetten ons daar dan ook voor in."