De directeur van het Centraal Museum, Edwin Jacobs, stapt aan het eind van dit jaar op. Hij gaat per 1 januari 2017 aan de slag als Gesammtleiter van de Dortmunder U, centrum voor kunst en creativiteit in Dortmund. Jacobs was zeven jaar lang directeur.

Tijdens zijn directeurschap heeft Jacobs zich onder meer ingezet om de verbinding van het museum met de stad en de regio Utrecht vorm te geven. Die band wordt in het themajaar 2017 uitgewerkt in de tentoonstellingen: 100 jaar De Stijl en de Nieuwe Utrecht kamers. Tevens is onder Jacobs’ leiding het subsidiebudget voor collectievorming substantieel verruimd.

"Je vertrekt niet, je gaat ergens heen", laat Jacobs bij de aankondiging van zijn vertrek weten. "Het team van het Centraal Museum bracht me op een inspirerende manier tot dit punt en kan onder een nieuwe artistieke leiding vol energie door. Dortmunder U is de perfecte volgende stap in mijn loopbaan."

Koen Perik, voorzitter van de Raad van Toezicht, laat weten veel dank verschuldigd te zijn aan Jacobs. "Hij is een directeur met visie en schuwt het experiment niet. Zijn expertise op het gebied van publieksparticipatie heeft het museum tot een levendige, veelbesproken en veelbezochte plek gemaakt."

De Raad van Toezicht gaat op zoek naar een nieuwe directeur.