Festival deBeschaving, dat zaterdag weer plaatsvond in de Botanische Tuinen op de Uithof, heeft een groot onderzoek gedaan naar smartphoneverslavingen, met als opvallendste uitkomst dat bezoekers zonder smartphone een leukere dag hebben gehad.

Ruim duizend festivalbezoekers gaven gehoor aan de oproep van deBeschaving om bij aanvang van het festival de telefoon in te leveren. Het onderzoeksteam deed onderzoek naar ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar de smartphone.

De opvallende onderzoeksresultaten: mensen die symptomen van een smartphoneverslaving vertonen waren opvallend genoeg het meest bereid om aan het onderzoek mee te doen, en de symptomen van smartphoneverslaving waren het sterkst bij vrouwen onder de 30 jaar.

Daarnaast kwam er nog een interessante bevinding aan het licht: bezoekers die tijdens het festival hun telefoon niet konden gebruiken rapporteerden meer plezier en meer contact met onbekenden dan bezoekers die wel telefonisch bereikbaar waren.

Excessief

Met de verkregen data hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in excessief smartphonegebruik. "Smartphoneverslaving wordt (nog) niet erkend als een psychische aandoening, er bestaat dus geen officiële diagnose. Daarom gebruiken we symptomen van andere gedragsverslavingen zoals gameverslaving", aldus hoofdonderzoeker Regina van den Eijnden.

"Mensen geven aan dat ze nadelen ondervinden van het zoveel online zijn en herkennen zich in die symptomen, dus er is wel iets aan de hand", besluit de onderzoekster.