De gemeente Utrecht gaat samen met netbeheerder Stedin een lobby voeren om de wettelijke gasaansluitplicht af te schaffen. Utrecht ziet graag dat de nieuw te bouwen wijk Haarrijn in Leidsche Rijn de eerste nieuwbouwwijk wordt zonder gasaansluiting. 

Stedin vindt het niet meer maatschappelijk verantwoord om nieuwbouwhuizen nog steeds in grote getale op het gasnet aan te sluiten. Energiezuinige nieuwbouwwoningen zonder aansluiting op het gasnet zouden de nieuwe norm moeten worden.

Investeringen van zo’n 100 miljoen euro per jaar om alle woningen aan te sluiten op het gasnet zijn onnodig in de ogen van Stedin. "Als alle woningen in 2050 CO2-neutraal moeten zijn, zullen deze investeringen door de netbeheerders niet meer worden terugverdiend. Stedin wil niet langer verplicht worden om publiek geld in stranded assets te investeren", zegt David Peters, directeur Strategie en Innovatie van Stedin.

"Wie CO2-neutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas in de gebouwde omgeving. Het is zonde van het geld om nieuwe woningen nog aan te sluiten op het gasnet, terwijl er betaalbare alternatieven zijn", aldus Peters. "We zijn daarom blij dat de gemeente Utrecht hetzelfde denkt over gasloze nieuwbouw als wij. Samen vragen we de overheid de aansluitplicht gas voor nieuwbouw woningen te schrappen."

Klimaatneutraal 

Lot van Hooijdonk, wethouder Duurzaamheid en Milieu van de gemeente Utrecht: "Het Utrechts college heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat levert de stad geld, banen én een gezonde toekomst op. Wat betreft verwarming weten we dat aardgas langzaam plaatsmaakt voor andere technieken."

"Daarom vinden we het van groot belang, net als Stedin, dat we nieuwbouw niet per se meer op gas hoeven aan te sluiten. Wat ons betreft leveren we in de nieuwbouwwijk Haarrijn, 650 energiezuinige woningen op zonder gasaansluiting", besluit de wethouder.