Utrecht zal de plek worden van het medisch 3D-printen. Het UMC Utrecht, de Hogeschool Utrecht en de Stichting ProtoSpace gaan voor het Smart Industry Fieldlab samenwerken onder de naam Utrecht3DMedical (U3DM).

3D-printen kan zeer nuttig zijn in de medische sector. Denk aan de 3D-geprinte schedel die twee jaar geleden bij een jonge vrouw is geïmplanteerd in het UMC Utrecht.

Dankzij de slimme combinatie van (medisch) onderzoek, technische kennis van 3D-printen en medische beeldvorming kan de gepersonaliseerde patiëntenzorg een enorme vlucht nemen.

Om de stap te maken van werkende prototypes naar investeerbare business cases, is Utrecht3DMedical op zoek naar (nieuwe) connecties met het bedrijfsleven.

Vooruitgang

De initiatiefnemers voorzien dat er binnen enkele jaren aanzienlijke vooruitgang is geboekt op het gebied van de conversie van scans naar printfiles voor patiënt-specifieke modellen, hulpmiddelen en implantaten. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak CT-scans te ondergaan.

Ook wordt de impact van operaties voor de patiënt drastisch verminderd omdat de chirurg zich realistisch kan voorbereiden op de operatie.