1,2 miljoen euro om Vinkepand Vredenburg op te knappen

De gemeente Utrecht gaat 1,2 miljoen euro steken in de renovatie van het monumentale gebouw op de hoek van de Catharijnekade en het Vredenburg.

Het pand, dat het Vinkepand wordt genoemd, moet in oude glorie hersteld worden. De gemeente wil het pand eigenlijk verkopen maar op dit moment is de waarde van het pand te laag.

Veel Utrechters kennen het gebouw van de Staffhorst-winkel die er jaren in heeft gezeten, of als bezoekerscentrum van de Projectorganisatie Stationsgebied (POS) CU2030.

Maar het gebouw heeft sinds de verhuizing van POS in 2014 naar het nieuwe Stadskantoor geen functie meer voor de gemeente. Het Utrechtse college moest daarom de afweging maken om het gebouw te verkopen of te gaan verhuren

Hoewel de gemeente het pand zou willen verkopen blijkt dat op dit moment geen goed idee te zijn. Het gebouw is aangekocht door de gemeente in 2007, toen was er sprake van een piekmoment in de vastgoedmarkt.

Waardevermindering

Door de vastgoedcrisis daarna blijkt dat het gebouw een behoorlijke waardevermindering heeft ondergaan. Alle verbouwingen die nodig waren om het POS daar te huisvesten hebben ook weinig goeds gedaan.

Daarnaast speelt de ligging van het pand, aan de rand van de bouwput stationsgebied, mee. Dit alles heeft de gemeente doen besluiten dat het Vinkepand beter niet nu verkocht kan worden maar verhuurd moet worden voor een periode van tussen de vijf en tien jaar.

In de loop van de tijd moet de waarde van het pand omhoog gaan door de ontwikkelingen in de vastgoedwereld en de afronding van nabije liggende bouwprojecten.

Nieuwe gebruikers

DUIC berichtte al eerder dat een groep ondernemers, start-ups en bedrijven vanaf november in het Vinkepand trekt. Zij willen van het gebouw een landelijke hotspot te maken waar ontmoeting en sociaal ondernemen centraal staan. Ze trekken samen op onder de naam Social Impact Factory Utrecht.

Uit een brief van de gemeente blijkt dat er meer gegadigden waren. Ook Randstad, iGluu en TivoliVredenburg hadden interesse.

De gemeente laat echter weten dat alleen de Social Impact Factory de marktconforme huur gaat betalen en de intentie heeft om het gebouw voor langere tijd te huren.

Om het pand voor de toekomst klaar te maken en om de verkooppositie te verbeteren zal het pand flink opgeknapt gaan worden.

Renovatie

Uit onderzoek is gebleken dat een eerdere renovatie in 1989 op een verkeerde manier is uitgevoerd door de toenmalige eigenaar. Er is toentertijd gebruik gemaakt van verkeerde technieken waardoor de schade nu groter blijkt te zijn dan eerder verwacht.

De gemeente heeft besloten om het pand in oude glorie te herstellen. Volgens het college zal dit de verkoopwaarde van het pand ook ten goede komen. De kosten voor het herstel worden geschat op maximaal 1,2 miljoen euro.

Tip de redactie