De Koekfabriek gaat bakken in de Utrechtse binnenstad

De Koekfabriek gaat een bakkerij openen op de Schoutenstraat 7 in het centrum van Utrecht. Nu worden de koekjes nog gebakken in Kanaleneiland maar die locatie is te klein om aan de behoefte aan koekjes te voldoen. “En ook willen we graag gezien worden”, vertelt Stefanie Burger.

De Koekfabriek is overigens geen reguliere bakkerij, ze noemen zich een sociaal-maatschappelijke stadsbakkerij. De medewerkers zijn allemaal mensen met een (verstandelijke) beperking en worden ondersteund door zorgbegeleiders van Stichting Reinaerde. Op dit moment werken er dagelijks acht mensen om alle koekjes te bakken maar de vraag is groter dan het aantal koekjes.

Dat is niet de enige reden om te verhuizen vertelt communicatiemedewerker Stefanie Burger. “We willen onze koekenbakkers (zoals de medewerkers genoemd worden) midden in de maatschappij plaatsen. Ze hoeven niet weggestopt te worden. De locatie in de Schoutenstraat zal dan ook toegankelijk zijn voor iedereen zodat men kan komen kijken hoe alles gemaakt wordt.”

Het doel is dus niet domweg produceren van koekjes. Door middel van dagbesteding en leer-werktrajecten probeert de Koekfabriek mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer terug in de maatschappij te plaatsen en daar past deze stap dan ook goed bij volgens Burger.

De plek waar de bakkerij komt te zitten is nu nog bekend van de Italiaanse broodjeszaak Bigoli. Deze winkel had twee zaken maar gaan terug naar één pand. “Alle ondernemers in de Schoutenstraat reageerde enthousiast. Het is een straat met verschillende kleine ondernemingen en de ondernemers zien graag dat dit gevarieerde aanbod behouden blijft. Wij passen daar goed tussen.” Overigens liggen de plannen om naar andere steden te gaan ook al op de plank.

De bakkerij in Kanaleneiland zal gaan sluiten. De Koekfabriek heeft ook al een koffiezaak, waar de koekjes worden verkocht, in de Slachtstraat. De locatie in Schoutenstraat zal gaan dienen als bakkerij en als winkeltje. Tevens worden er ook al heel veel koekjes verkocht aan bedrijven in en rondom Utrecht. Per september moet de Koekfabriek haar nieuwe deuren openen.

Tip de redactie