Daalsepark breidt uit met parkbankjes

Aan het begin van de Amsterdamsestraatweg ligt sinds maart 2016 het Daalsepark. Ondanks de onzekerheden die nog steeds bestaan omtrent het bestaansrecht van het park, gaan de initiatiefnemers door met ontwikkelen.

Afgelopen zaterdag werden er in het 'park met de schaapjes' echte parkbankjes geplaatst.

In het najaar van 2015 werden er flink wat bomen gekapt op het stuk grond dat nu Daalsepark is. Zestien iepen werden vervoerd naar Stichting Tafelboom in Rotsoord. Hier mochten de vrijwilligers van het Daalsepark gebruikmaken van de kennis en kunde van de houtwerkplaats, waar Utrechts resthout verwerkt wordt tot de mooiste producten.

Het team ging hard aan de slag: de bomen werden ontschorst en planken werden op maat gezaagd voor de banken. De Daalsepark-vrijwilligers zetten het eigen ontwerp tot driemaal toe in de olie om de bankjes duurzaam te maken – ze kunnen zo tien tot twintig jaar mee. Als kers op de taart is het unieke Daalsepark-logo in de rugleuning gebrand.

Ontwerp

"We zijn nog steeds in gesprek met de gemeente", zegt vrijwilliger Herbert. "Wijkbureau Noordwest en de wijkwethouder zijn enthousiast over het plan voor een park dat door burgers gedragen wordt, maar de gemeente wil graag van ons een ontwerp zien."

"Daarvoor hebben we hulp van professionals ingeroepen. De kwaliteit van de plek moet tot uitdrukking komen. Het moet ook waarde toevoegen aan de Amsterdamsestraatweg en de buurt. Deze zomer leveren we onze ideeën in en we hopen dat het college in september of oktober uitsluitsel geeft over de toekomst van het Daalsepark", vertelt hij.

Welkomstpoort

Vooralsnog is het park door de buurt én de stad goed ontvangen. De schaapjes zijn al vaak gezien op sociale media. Ook fungeert het vrolijke park als welkomstpoort voor de Amsterdamsestraatweg, die in de laatste jaren een opfrisbeurt heeft ondergaan.

Er zijn bovendien veel plannen om de buurt nog levendiger te maken. Eén van die plannen betreft het nieuwe stuk singel tegenover het park.

Vrijwilliger Bart licht toe: "Aan de overkant van het water is een stuk braakliggend terrein. Er komt wellicht een pop-up restaurant van de initiatiefnemer van Strand Oog in Al, Sidney Rubens. Het zou mooi zijn voor de activiteiten die we op de planning hebben staan voor het Daalsepark als we kunnen samenwerken met de ondernemers in de buurt. Een goede buur is ook hier beter dan een verre vriend."

Paviljoen

Het staat buiten kijf dat het park meer dan alleen een groenvoorziening wordt. Om de bouwplannen die de gemeente in eerste instantie had van de baan te vegen, kijkt het Daalsepark naar andere manier om op deze plek geld te verdienen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met een paviljoen.

Ondertussen staan de bankjes stevig in Daalse grond. Voordat er werd geklonken op weer een afgeronde fase op weg naar een bruisend park, hebben de vrijwilligers de bankjes natuurlijk getest. "Kom op jongens, even proefzitten", roept Herbert. HIj zit er met een glimlach op het gezicht tussen. "Placemaking in actie", zegt hij.

Bij placemaking kijkt men naar de openbare ruimte als plaats die in samenspel met de gebruiker tot stand komt. Door als lokale gebruiker creatief bezig te zijn met de plek, krijgt de plaats betekenis. Dit is precies wat er in het Daalsepark te zien is. De buurtbewoners maken op eigen initiatief een park om het karakter van de buurt op te fleuren en leefkwaliteit te stimuleren.

Tip de redactie