De gemeente Utrecht gaat een nieuw evenementenfonds oprichten. Doel van het fonds is om meer evenementen mogelijk te maken en daarmee de (inter)nationale bekendheid van de stad te vergroten.

"Naast terugkerende festivals in Utrecht zoals Le Guess Who?, Festival Oude Muziek en het Nederlands Film Festival, heeft de Grand Depart van de Tour de France veel betekend voor de promotie van Utrecht", aldus de gemeente.

"Utrecht staat internationaal op de kaart en daar horen (grote) evenementen bij. Met het evenementenfonds wil het college hier een steentje aan bijdragen."

Evenementen en festivals zijn volgens de gemeente het visitekaartje van de stad en bij uitstek geschikt voor de promotie daarvan. "Ze dragen bij aan het onderscheidend vermogen van de stad om bezoekers aan te trekken en van bewoners betrokken en trotse ambassadeurs van Utrecht te maken."

Evenementen die een bijdrage kunnen krijgen uit het fonds moeten bijdragen aan de naamsbekendheid en het profiel van Utrecht. Inhoudelijke kwaliteit, bezoekersbereik, mediawaarde, ondernemerschap en professionaliteit zijn belangrijke criteria voor een evenement om een bijdrage uit het fonds te krijgen.

De bijdrage uit het fonds zal nooit meer dan 50 procent van de totale investering bedragen. De regeling zal in de loop van dit jaar definitief worden na besluit door de gemeenteraad in het kader van de voorjaarsnota. Als het aan de gemeente ligt wordt er 300.000 euro beschikbaar gesteld voor het fonds voor de jaren 2017 en 2018.