Utrecht is de snelst groeiende regio van Nederland en heeft nog steeds te maken met een woningtekort. Veel mensen zijn daaromopzoek naar creatievere manieren van wonen. Terwijl juist veel mensen in een groot huis zouden willen wonen is er ook een beweging die zich thuis voelt in het tegenovergestelde: piepkleine huisjes. Zou dit ook in Utrecht kunnen?

De zogeheten tiny house beweging groeit snel in de wereld en begint ook op te komen in Nederland. Het idee is vrij simpel; mensen zouden in veel kleinere duurzame huisjes kunnen wonen, volwaardige huizen van 10m2 tot 45m2. Dit bespaart ruimte en energie is de gedachte. Utrechter Jelte Glas bouwde er één.

“De woningmarkt is heel gespannen in Utrecht en dit soort initiatieven kunnen een oplossing zijn”, vertelt Glas. Hij studeerde bouwkunde en liep al langer met het idee voor een tiny house rond. “Ik heb persoonlijk altijd al een eigen dak boven mijn hoofd willen bouwen. Maar de keuze is beperkt voor veel mensen; of een woning van 300.000 euro kopen of twaalf jaar ingeschreven staan bij de sociale woningbouw.”

Samen met een oud-studiegenoot besloot hij om zelf een huisje te bouwen. Glas is geen onbekende aangaande creatieve oplossingen. Hij was ook betrokken bij de oprichting van Buurland; een buurtcollectief bestaande uit bewoners van een blok sloopwoningen in Tuinwijk.

Deze groep mensen besloot om alle hekken te slopen en heggen te snoeien waardoor er een grote open ruimte achter de woningen ontstond waar iedereen samen kon komen. De ruimte werd ingericht, met een zwembad, sauna, moestuin, een touwbrug, een pizza-oven, klimwand, kippen en nog veel meer. Het project werd genomineerd voor WijMakenUtrecht trofee 2014.

“Ook dit laat zien dat je met creatieve oplossingen tot een leefbaardere omgeving kan komen”, vertelt Glas. “En tiny houses is ook weer zo’n oplossing.” Glas richtte samen met twee vrienden, Arthur van der Lee en Daniël Venneman, een collectief op: de Woonpioniers. Daarbij gaat het niet alleen om de kleine huisjes.

“We zijn begonnen met de vurige wens om eigenhandig en zonder torenhoge hypotheek het dak boven ons hoofd vorm te geven. Inmiddels verkennen we een nog veel bredere horizon en ontwerpen vernieuwende woonconcepten”, laten ze weten op hun website.

Leegstaande panden

De Utrechtse bouwkundige benadrukt ook dat tiny houses niet zozeer dé oplossing is maar wel onderdeel daarvan. “We moeten creatiever omgaan met de mogelijkheden. We kunnen ook met heel weinig middelen leegstaande panden geschikt maken voor bewoning. We stoppen wat mobiele keukens en mobiele badkamers in een oud schoolgebouw en er zullen genoeg studenten en starters in de rij staan om er tijdelijk te wonen. Ook juridisch is er van alles mogelijk, maar de wil van alle partijen moet er wel zijn om dit mogelijk te maken.”

Glas voert veel gesprekken, met allerlei partijen om iedereen enthousiast te maken. Toch gaat het niet altijd even makkelijk. “In Utrecht lijkt er weinig mogelijk te zijn.” Omdat GroenLinks en D66 in Utrecht de kansen inzien van tiny houses hebben ze het college om opheldering gevraagd over de knelpunten die er zijn.

“GroenLinks en D66 zijn van mening dat het wenselijk is om ook in Utrecht ruimte te geven voor dergelijke initiatieven – eerst wellicht tijdelijk, maar zeker ook structureel. Momenteel blijken er echter een aantal beperkingen te zijn die het realiseren van dergelijke woonwensen in de weg staan”, aldus de partijen aan het college. Zij zien graag een tijdelijk plek die ingericht kan worden voor verhuur aan mensen met tiny houses met het oogpunt om te experimenteren met deze woonvorm.

Ook Glas merkt op dat hij nog niet zomaar in zijn tiny house kan gaan wonen. Officieel is het gewoon een aanhanger en dus geen woning. “Maar de vrijheid die je ervaart in zo’n huisje is dan ook veel groter.” Op dit moment staat Glas met zijn Porta Palace, zoals het huisje genoemd is, op FabCity op Javaeiland in Amsterdam.

Op dit evenement presenteren verschillende pioniers op het gebied van wonen hun creaties daar. Zo zijn er meerdere tiny houses te vinden in het mini-dorp maar ook andere innovatieve oplossingen voor stedelijke problemen. Glas vertelt: “De mensen die naar onze Porta Palace komen kijken zijn enthousiast.

Ook delegaties van verschillende gemeentes zijn langs geweest, maar ook projectontwikkelaars en de rijksbouwmeester. Alle mogelijkheden zijn er om te gaan experimenteren met dit soort woonvormen. Maar we moeten dit wel met z’n allen doen.”