Op 22 juni 1956 werd de Stichting Studenten Huisvesting in Utrecht opgericht. De SSH staat vandaag even stil bij dit moment en zoekt herinneringen uit die tijd. De stichting wil graag de oorspronkelijke bewoners van haar eerste studentenhuis, aan de Johan de Wittstraat 5 in 1957, bij elkaar brengen 

In 1955 huurden studenten vooral kamers bij particuliere verhuurders. De Nederlandse Studenten Raad luidde de noodklok, omdat het kamertekort in Utrecht was opgelopen tot zo’n 350. 

"De Nederlandse Studenten Raad constateert dat op het gebied van de studentenhuisvesting in verschillende steden van een noodtoestand gesproken kan worden, die te vergelijken is met de situatie van vlak na de Tweede Wereldoorlog."

Ook de Universiteit Utrecht constateerde dat studentenhuisvesting een probleem begon te worden. Op 22 juni 1956 richtten de Utrechtse studenten Jacob Maarten Maris en Christian Wilhelm Wali van Lohuizen, lid van de huisvestingscommissie van de universiteit, de Stichting Studentenhuisvesting in Utrecht op.

Gemeubileerd

In 1957 verhuurde de SSH haar eerste studentenhuis. Aan de Johan de Wittstraat 5 in Utrecht kwam een studentenhuis voor veertien meisjes. Destijds woonden meisjes en jongens nog apart.

De kamers waren geheel gemeubileerd. De SSH verhuurt de kamers in dit stadspand tot op de dag van vandaag. De kamers zijn niet meer gemeubileerd en er wonen inmiddels jongens en meisjes door elkaar.

De afgelopen 60 jaar is de SSH flink gegroeid, en inmiddels verhuurt de stichting 19.000 studentenkamers en woningen in Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Tilburg, Maastricht en Zwolle.

Oproep

Bent u of kent u degene die in 1957 aan de Johan de Wittstraat 5 kwam wonen? De SSH wil graag de oorspronkelijke bewoners bij elkaar brengen. Neem contact op met communicatie@sshxl.nl.